• latinsky: avitaminosis
  • jiný název: avitaminosa
  • skloňovaný název nemoc: avitaminózou
  • související produkty: ;;959 ;;962 ;;968
  • Skloňování 2: avitaminózu
  • Příčiny z pohledu alternativní medicíny:

    Přes tenké střevo získáváme do těla cenné vitamíny a minerály. V případě jeho poruchy můžeme mít problém s jejich nedostatkem. Vitaminy jsou v organismu velmi důležité, např. vitamin C ochlazuje vnitřní horko v krvi a vylučuje horké toxiny. Každý vitamin má odlišné příčiny vzniku jeho nedostatku, ale většinou souvisí s tenkým střevem.

  • Id hlavního postiženého orgánu: 1134

Avitaminóza je stav úplného chybění jednoho nebo více vitaminů v těle. Vyskytuje se u nás ojediněle. Mnohem častější je lehčí forma, tzv. hypovitaminóza, tedy částečné chybění určitého vitaminu. Opakem je hypervitaminóza, neboli přílišné množství nahromaděných vitaminů v těle.

Avitaminózy a hypovitaminózy (nedostatku vitamínů) vznikají nejčastěji nevyváženou skladbou stravy kvůli nevědomosti o zásadách správné výživy, dodržování přísných a jednotvárných diet nebo na základě patologických stavů. Nedostatek vitaminů je provázen různými stupni porušené výživy – malnutrice – primární (např. mentální anorexie) a sekundární (spojeno s celou řadou patologických stavů).

Vitamín je organická látka mající celou řadu funkcí. Je nezbytná pro regulování metabolických funkcí v buňkách a tím řídí metabolizmus základních živin, udržení vnitřního prostředí, funkci imunitního systému, krevní srážlivost apod. Tělo si nedokáže samo vitaminy vyrábět, kromě vitaminu D a K, jsme tedy závislí na jejich příjmu. Celkem známe 13 vitaminů, které jsou rozpustné ve vodě (osm vitaminů B a vitamin C) a v tucích (A,D,E a K). Vitaminy rozpustné v tucích se v organizmu ukládají v tukové tkáni na dlouhou dobu, měsíce nebo dokonce roky. Naopak vitaminy rozpustné ve vodě, s výjimkou vitaminu B12, zůstávají v těle jen krátce, přebytek se vyloučí močí, proto je musíme pravidelně doplňovat pestrou stravou nebo potravinovými doplňky a nehrozí se jimi předávkovat.

 

• Nedostatek thiaminu (vitaminu B1) postihuje nervovou a kardiovaskulární soustavu, způsobuje beri-beri ve formě suché nebo vlhké. Thiamin je rozpustný ve vodě, proto jej musíme doplňovat v potravě. Je součástí řady enzymů nutných pro metabolismus základních živin. Nedostatkem jsou ohroženi lidé s onemocněním trávicího traktu spojené s poruchou vstřebávání živin a poškozením jater, alkoholici.

 

• Nedostatek riboflavinu (vitaminu B2) způsobuje popraskané koutky, rty, suchý jazyk a lámavé nehty. Je nutno jej přijímat potravou, více ohroženi jsou vegetariáni, alkoholici, ženy s mentální anorexií.

 

• Nedostatek niacinu (vitaminu B3) způsobuje pelagru se třemi příznaky (demence, dermatitida, průjem). Lehčí forma nedostatku způsobí únavu, deprese, nechutenství a zvracení.

 

• Nedostatek kyseliny panthotenové (vitamin B5) je velmi vzácný, ohroženi jsou alkoholici, ženy s mentální anorexií. Projevuje se únavou, nechutenstvím, bolestmi břicha, svalovými křečemi a může vyvolat i hypoglykémii a neurologické potíže. Patří do skupiny vitaminů rozpustných ve vodě, naše tělo ho nedokáže vytvářet, a jsme nuceni přijímat ho v potravě.

 

• Nedostatek pyridoxinu (vitamin B6) je většinou způsobený nízkým přísunem v potravě u těžce nemocných, alkoholiků, při poruše vstřebávání živin. Objeví se bolavé koutky, vyrážka, změny nálad, zmateností, únavou a poškozením periferních nervů s brněním končetin, poruchou citlivosti.

 

• Nedostatek kyseliny listové (vitaminu B9), kterou si tělo neumí vyrobit, se projevuje chudokrevností, při které se hůře tvoří nové krvinky. Tvoří se afty v ústech, lámou se nehty, mezi další projevy patří průjem, nechutenství, bušení srdce a bolesti hlavy. Kyselina listová je důležitá v metabolizmu bílkovin a pro tvorbu DNA a RNA, které jsou nezbytné při vzniku nových buněk, její nedostatek v těhotenství je spojen s častějším výskytem vrozených vývojových vad.

 

• Nedostatek kobalaminu (vitaminu B12) vede k anémii (zhoubné chudokrevnosti). Vitamin je nutný k tvorbě nových buněk. Nedostatek vzniká malým příjmem v potravě nebo poruchou vstřebávání zažívacím traktem. Typické pro alkoholiky, vegetariány a osoby trápící nemoci žaludku. Chudokrevnost se projevuje slabostí, únavou, nedostatkem kyslíku pro orgány, omdléváním, motáním hlavy, bledostí kůže, dušností a přidávají se i další příznaky.

 

• Nedostatek vitaminu C (kyseliny askorbové) způsobuje kurděje (skorbut). Vitamin je důležitý pro správnou tvorbu pojivové tkáně, která zaručuje pevnost kůže, pevnost stěn krevních cév, pevnost kostí a stabilitu ukotvení zubu. Likvidují volné radikály, působí proti oxidačnímu stresu. Nízká konzumace způsobí jeho nedostatek v těle, který se projevuje sníženou schopností bránit se oxidačnímu stresu, což vede k výskytu rakoviny, objevuje se i únava, vyčerpanost.

 

• Nedostatek retinolu (vitaminu A) způsobuje zhoršení zraku při nižším osvětlení - šeroslepost, noční slepotu, vysychání rohovky a kožní onemocnění. Retinol je rozpustný v tucích, má význam pro zrak, imunitu a pro správnou funkci povrchů sliznic. Příčinou nedostatku je neuspokojivý příjem v potravě nebo i poruchy vstřebávání živin, hlavně tuků.

 

• Nedostatek kalciferolu (vitaminu D) způsobuje křivici (rachitidu), odvápnění kostí – osteoporózu i poruchy imunity. Vitamin D je rozpustný v tucích, má vliv na kostní metabolismus, pomáhá vstřebávat vápník ve střevě a podporuje mineralizaci kostí. Dokážeme vitamin D3 vyrábět i v našem těle z cholesterolu, výroba probíhá v kůži a je pro ni nutné sluneční světlo (UV sluneční záření).

 

• Nedostatek tokoferolů (vitaminu E), patřící k vitaminům rozpustným v tucích, se projevuje poruchou imunity s častými infekcemi, chudokrevností. Nedostatek většinou způsobuje neschopnost vstřebávání živin, zejména tuků.

 

• Nedostatek vitaminu K způsobuje zvýšené riziko krvácení, vzniku modřin, krvácení z nosu, dásní i přítomnost krve ve stolici nebo moči. Vitamin K je rozpustný v tucích, přijímáme jej v potravě, ale vytváří ho i bakterie naší střevní mikroflóry. Nedostatek může vzniknout u nemocných s poruchou vstřebávání živin, při dlouhodobém užíváním antibiotik, nemoci jater a alkoholiků.

 

Příčiny  z pohledu klasické medicíny

 

Příčiny avitaminóz jsou u jednotlivých vitaminů různé, většinou však platí, že jsou způsobeny úplným snížením přívodu vitaminů ze dvou důvodů. Primárním důvodem je nedostatek vhodné a správně upravené potravy a sekundární příčinou může být porucha trávení, vstřebávání a látkové přeměny v samotném organismu, poškozením střevní mikroflóry, poruchou žláz s vnitřní sekrecí. Avitaminóza však může být způsobena i relativním nedostatkem vitaminů nekrytou zvýšenou potřebou (např. při podávání některých léků).

Majitelé
linka zelena
Valdimír Ďurina

Vladimír Ďurina
„Mým cílem bylo vymyslet takový produkt, který bude stejně silný jako antibiotika, bude na přírodní bázi, bude v něm něco z krystalterapie, něco z fytoterapie a něco z informací rostlin.

Roberto Carlos Gomez Colman
Diochi Paradise

Myslím si, že mnoho lidí, kteří onemocněli nějakou chorobou, dojde k tomu, že nejcennější v životě je zdraví. Tím to začíná a tím to končí.“

Roberto Carlos Gomez Colman