• latinsky: dysbiosa
  • jiný název: dysbakterióza, dysmikrobie
  • skloňovaný název nemoc: dysbiózou
  • související produkty: ;;930 ;;935 ;;929 ;;951 ;;964 ;;974
  • Skloňování 2: dysbiózu
  • Příčiny z pohledu alternativní medicíny:

    Tradiční čínská medicína klade skutečně velký důraz na stravu. Z kvalitní potravy se v dráze sleziny „vyrábí“ i kvalitní "palivo" (energie čchi a krev), které je nutné pro zdravé fungování organismu. Nekvalitní strava je příčinou mnoha nemocí, které bychom se stravou nijak nespojovali.
    Střevo je jeden z hlavních zdrojů toxinů pro náš organismus. Nejsou to jen toxiny zvenčí, které vyvolají střevní potíže, ale mnohem více nás zatěžují naše vnitřní toxiny. Střevo je jedním z pilířů naší imunity, proto je na čistotu střeva kladen velký důraz. Narušení střevní rovnováhy a přemnožení nepřátelských organismů ve střevě a celém trávicím traktu je spojeno s přetížením imunitního systému a zaplavení těla jedy. S tím souvisí celá řada chorob, např. vysoká kazivost zubů, parodontóza, onemocnění horních cest dýchacích, záněty infekčního původu, nemoci kůže a kloubů.

  • Id hlavního postiženého orgánu: 1657

Dysbióza neboli dysmikrobie znamená narušení běžného složení mikroorganizmů ve střevě a snížení množství důležitých bakterií. O dysmikrobii mluvíme typicky u tlustého střeva, které je za normálních okolností osídleno řadou přátelských i nepřátelských bakteriálních kmenů, tzv. střevní mikroflórou (mikrobiom). Mikroflóra je pro organizmus velmi důležitá, je metabolicky aktivní a brání přemnožení patogenních bakterií. Střevní mikroflóra se neustále mění podle kvality naší stravy i vlivem celé řady dalších faktorů. Stav, kdy převládají prospěšné mikroorganismy a jsou v rovnováze, označujeme jako symbiózu. K narušení mikroflóry, a tím k přemnožení škodlivých mikroorganismů dochází nejčastěji při podávání antibiotik.

Hlavním příznakem dysbiózy je narušená funkce střev, která se může projevit průjmem, zácpou, nebo kombinací obojího. Vždy však dochází k nadměrné tvorbě plynů a nepříjemným tlakům v břišní dutině. Mohou se vyskytovat i jiné příznaky, které jsou výsledkem dysbiózy.

Příčiny  z pohledu klasické medicíny

Pokud v organismu dojde k nerovnováze střevní mikroflóry, mohou se stát vnější (požité) i vnitřní škodlivé bakterie zdrojem infekce.

• Nejčastější příčinou vzniku dysbiózy je užívání antibiotik. V dnešní době je léčba antibiotiky nadměrná a ty likvidují ve střevech velkou škálu bakterií, včetně těch normálních a zdraví prospěšných. Vznikají tak průjmy při užívání antibiotik. Dysbióza způsobena právě antibiotiky potlačuje naší imunitu, což nás vede opět k větší nemocnosti.

• I další léky zvyšují pravděpodobnost vzniku dysbiózy. Jedná se hlavně o hormony používané při léčbě menopauzálních symptomů, možná i antikoncepce.

• Stres hraje významnou roli ve vzniky dysbiózy.

• Nevyvážená strava a špatné stravovací návyky dnešního světa mohou stát za vznikem dysbiózy, i když spíše nepřímo. Ovšem nekvalitní strava nepřispívá ke správnému fungování a vytváření střevní mikroflóry. Maso, uzeniny, cukr, lepek, mléko, přídatné látky tzv. éčka, antibiotika přítomná v potravinách a jiné důležité vlivy mají spolu podíl na vzniku dysbiózy.

Majitelé
linka zelena
Valdimír Ďurina

Vladimír Ďurina
„Mým cílem bylo vymyslet takový produkt, který bude stejně silný jako antibiotika, bude na přírodní bázi, bude v něm něco z krystalterapie, něco z fytoterapie a něco z informací rostlin.

Roberto Carlos Gomez Colman
Diochi Paradise

Myslím si, že mnoho lidí, kteří onemocněli nějakou chorobou, dojde k tomu, že nejcennější v životě je zdraví. Tím to začíná a tím to končí.“

Roberto Carlos Gomez Colman