Přístupy tradiční čínské medicíny k trávicím potížím


Mgr. Petra Strmisková

Trávicí potíže patří mezi nejčastější zdravotní problémy dnešní doby. Nadýmání, únava po jídle, pálení žáhy nebo nepravidelná stolice trápí stále více lidí. Zatímco západní medicína často hledá příčinu v konkrétních orgánech nebo potravinách, tradiční čínská medicína přistupuje k těmto obtížím zcela odlišně – jako k důsledku narušené rovnováhy energie v těle. Trávicí soustava není pouze o fyzickém zpracování potravy, ale úzce souvisí s psychikou, životním stylem i klimatem.

Tento článek vás seznámí se základním pohledem čínské medicíny na trávení, s nejčastějšími příčinami poruch a typickými diagnózami. Nabídne také praktické rady, jak podpořit trávicí systém přirozeným způsobem a obnovit harmonii těla i mysli.

Základy trávení v tradiční čínské medicíně

V tradiční čínské medicíně je správné trávení považováno za jeden ze základních pilířů zdraví. Trávicí systém není vnímán pouze jako fyzický proces zpracování potravy, ale jako komplexní funkční celek, který je úzce propojen s celkovou životní energií čchi, rovnováhou jin a jang a harmonickým vztahem mezi jednotlivými orgány. Podle teorie pěti prvků je trávicí systém přiřazen elementu Země. Země symbolizuje stabilitu, výživu a střed těla – zajišťuje harmonii mezi ostatními prvky a udržuje tělesnou i psychickou rovnováhu. Klíčovou roli v tomto systému hrají slezina a žaludek, označované jako „postnatální základ života“, protože zajišťují tvorbu čchi a krve z přijaté potravy a tekutin. Slezina a žaludek představují dvojici zodpovědnou za transformaci potravy na esenciální látky a jejich transport do celého těla. Žaludek přijímá a rozkládá potravu, zatímco slezina zajišťuje další zpracování a distribuci získané výživy.

Příčiny trávicích problémů dle tradiční čínské medicíny

Trávicí potíže podle tradiční čínské medicíny často vznikají v důsledku narušení vnitřní rovnováhy těla. Mezi hlavní příčiny patří emoce, nevhodná strava, oslabení čchi a přetížení orgánů. Nadměrné přemítání, starosti a stres oslabují slezinu a narušují tok čchi, což vede k nadýmání, únavě a poruchám trávení. Studené, syrové nebo těžké jídlo a nepravidelné stravování zatěžují slezinu a žaludek, zpomalují trávení a způsobují tvorbu vlhkosti. Vnější faktory jako chlad, vlhko či horko pronikají do těla a narušují funkci trávicích orgánů, což může vést k průjmům, nadýmání či pálení žáhy. Dlouhodobé zatěžování těla snižuje životní energii, což se projevuje jako únava, slabé trávení a řídká stolice. Přejídání a nezdravý životní styl mohou způsobit stagnaci potravy a přehřátí žaludku, což vede k akutním i chronickým potížím.

Typické trávicí potíže a projevy

Tradiční čínská medicína chápe trávicí potíže jako výsledek nerovnováhy mezi jednotlivými orgány a energetickými principy. Nejčastěji jde o vlhké horko, nedostatečnost sleziny se stagnací vlhka, stagnující čchi jater a nedostatečnost jinu ledvin.
web iStock 13131521581

Vlhké horko. Dle čínské medicíny je vlhkost v organizmu způsobena špatnou funkcí sleziny. Slezinu nejvíce oslabuje nesprávná strava, nadměrné starosti, přepracování či duševní únava. Oslabená slezina neumí správně zpracovávat potravu a tekutiny, a důsledkem toho se může hromadit tzv. kalné vlhko, jež prosakuje do spodní části těla. Tato usazená odpadní vlhkost pak brání volnému průběhu energie čchi, a tím dochází i k její stagnaci, jež později vyvolá horko – výsledkem je stav vlhkého horka. Příkladem vlhkého horka jsou pak záněty, kameny v trávicím traktu, ale souvisí také s dalšími systémy a jejich problémy (ledvinami, srdcem, cévami, klouby, kůží).

Nedostatečnost sleziny se stagnací vlhka. Slezina se vyčerpává a oslabí zvýšenou zátěží, starostmi a přemýšlením, nadměrnou konzumací sladkých jídel a chladných potravin. Takto oslabená slezina nemůže správně zpracovávat potravu. Následkem je hromadění tekutin čili stagnace škodlivého vlhka. Nahromaděné vlhko „hasí“ přirozený fyziologický oheň sleziny. Vzniká začarovaný kruh, kdy slezina je příliš slabá na to, aby mohla vlhkost pomocí fyziologického ohně a energie odpařit a současně stagnující vlhkost brání slezině, aby se mohla znovu zregenerovat a doplnit svoji energii čchi a jang. Stav představuje nedostatek na úrovni sleziny a nadbytek vlhka. Příkladem nedostatečnosti sleziny se stagnací vlhka je nadměrná únava, spavost, vyčerpanost, nevýkonnost (duševní i fyzická), nespecifické trávicí potíže (pocit tíže po jídle, měkčí stolice, nafouknutí, nadýmání…), alergie či nesnášenlivost lepku, nesnášenlivost laktózy a alergie na bílkovinu kravského mléka.

Stagnující čchi jater se mění na horko a utiskuje slezinu a žaludek. Jakákoliv nadměrná anebo dlouhodobá emoce může vést k zablokování energie jater a také emoční stres je nejčastější příčinou zablokování jaterní čchi. Vztek, frustrace, pocit bezmoci anebo uvíznutí, které se projevuje i pocitem knedlíku v krku či tlakem na hrudi a v podžebří stejně jako i přejídání se a příjem těžce stravitelných jídel vede ke stagnaci potravy v žaludku a ve střevech, po kterém následuje stagnace jaterní čchi. Stagnující jaterní čchi se po čase přemění na horko a člověk se cítí jako „papiňák“.

Nedostatečnost jinu ledvin. Ledviny jsou zásobárnou naší energie a platí, že jsme tak silní a staří, jak silné a staré jsou naše ledviny. Hektický způsob života vede k rychlejšímu vyhoření (spálení své svíčky, kdy vosk zde představuje jin ledvin). Oheň života jangu ledvin je zdrojem živin pro oheň sleziny a žaludku, které naopak veškeré živiny, vzniklé tímto spalováním, zpětně jako palivo ukládají do jinových rezerv v ledvinách. Funkce žaludku a střev však začíná po 40. roce věku oslabovat a vede tak k oslabení a nedostatečnosti jinu ledvin, který se projevuje předčasným stárnutím, vysušením a svráštěním kůže, sehnutostí a shrbeností, předčasným šedivěním či padáním vlasů, paradentózou, sníženou sexuální výkonností či zpomalenou a zastřenou myslí. Pokud je slezina zdravá a silná, produkuje nadbytek energie čchi a krve, který se přeměňuje na esenci ukládající se v ledvinách. Při slabé slezině a nedostatku jinu v ledvinách je proto třeba nejdříve zajistit správné fungování tzv. středního ohniště, tedy sleziny a žaludku, a proto je i terapie nedostatečnosti ledvin založená současně i na terapii sleziny.

Jak podpořit trávení podle tradiční čínské medicíny
web iStock 1183048310

V tradiční čínské medicíně je kladen důraz na prevenci a harmonizaci celkového energetického toku těla. To znamená, že pro zajištění optimálního trávení a celkového zdraví není důležité pouze léčit příznaky, ale i upravit životní styl, stravování a emocionální stav. Následující tipy vám mohou pomoci podpořit trávicí systém a obnovit rovnováhu v těle.

Věnujte pozornost pravidelnosti stravování. Pravidelný rytmus stravování je klíčový pro správné fungování trávicího systému. Doporučuje se jíst ve stejnou dobu každý den, aby tělo mohlo efektivně využívat energii přijatou z potravy. Tělo je nejaktivnější v dopoledních hodinách, kdy je trávení nejsilnější. Večer je naopak vhodné jíst lehčí jídla, aby si žaludek měl čas odpočinout před spánkem.

Zvolte správné potraviny. K dosažení rovnováhy v trávicím systému by měla strava být v souladu s ročním obdobím a energetickým typem jednotlivce. V létě je vhodné konzumovat lehčí, chladivé potraviny, zatímco v zimě by měla být strava bohatší, teplá a výživná. Doporučuje se vařená a teplá jídla, která podporují trávení a nezatěžují slezinu, na rozdíl od syrových a studených pokrmů, které mohou narušit rovnováhu a způsobit stagnaci vlhkosti. Základem stravy by měla být výživná a vyvážená jídla, jako jsou obiloviny (rýže, ječmen, oves), zelenina, lehce stravitelné bílkoviny (ryby, drůbež) a zdravé tuky (olivový, sezamový olej). Nadbytek těžkých, mastných jídel a sladkostí může oslabit slezinu a vést k nahromadění vlhkosti.

Podporujte trávení bylinnými prostředky. V tradiční čínské medicíně existuje mnoho bylin, které mohou podpořit trávení a obnovit rovnováhu v těle. Např. zázvor je silný stimulant pro žaludek a slezinu, zlepšuje trávení a pomáhá uvolnit nadýmání. Šalvěj pomáhá při nadýmání a zlepšuje pohyb čchi, což může být užitečné při stagnaci v trávicím systému. Bylinné přípravky je však nejlepší užívat pod odborným vedením, protože každá bylina má specifický účinek na tělo a může být součástí širší terapeutické strategie.
web iStock 1138300037

Snižte stres a starosti. Emoce hrají klíčovou roli při ovlivňování zdraví trávicího systému. Stres, úzkost, frustrace a nadměrné přemítání mohou oslabit slezinu a narušit její funkce. Kromě vyvážené stravy a bylin je proto doporučeno věnovat se aktivitám, které pomáhají uvolnit napětí a zklidnit mysl. Meditace, jóga, tai-chi, nebo prosté procházky na čerstvém vzduchu mohou výrazně přispět k harmonizaci energetických toků v těle a zlepšení celkového zdraví trávicího systému.
web iStock 1183048310

Tradiční čínská medicína vnímá trávení jako odraz celkové rovnováhy těla i mysli. Zdraví sleziny a žaludku závisí nejen na stravě, ale i na emocích, životním rytmu a prostředí. Péčí o „střed těla“ můžeme předejít mnoha potížím a podpořit svou vitalitu. Stačí naslouchat tělu, jíst vědomě a žít v souladu se sebou samými.