Tabebuia impetiginosa
Lapačo červené

V Brazílii mu domorodí obyvatelé říkají taheebo neboli mravenčí dřevo. Když totiž odumře, v kmeni se rádi zabydlí mravenci. Jeho dřevo je hodně tvrdé a Inkové ho využívali k výrobě luků. To ale zdaleka není jediný účel, k němuž se lapačo využívá.

Rozšíření: Strom kvete od prosince do února a v tomto období vyniká svojí neobyčejnou krásou. Roste na rozsáhlých územích Jižní a Střední Ameriky.

Zjištěné obsahové látky: Zejména alkaloidy a naftochinony-lapachol, lapachon a jejich deriváty, dále flavonoidy, quercetin, kyselina hydroxibenzoová, saponiny, přírodní antimykotika, vápník, selen a železo v organické formě.

 

 

 

Účinky a využití: Má antivirové, antibakteriální, antimykotické a antiparazitické účinky. Harmonizuje meridián sleziny a tří zářičů. Lapačo má protibolestivé účinky, stimuluje tvorbu červených a bílých krvinek. Lehký čajový odvar zlepšuje obranyschopnost těla až o 48%, protože lapačo je silným antioxidantem, který ochraňuje tělo před různými toxiny a snižuje přecitlivělost těla na různé chemikálie.Normalizuje složení krve, posiluje srdce a cévy a brzdí růst rakovinných buněk. Lapačový čaj omezuje vznik různých krevních onemocnění a leukemie a osvědčil se také jako doplněk při její léčbě. Obsahuje chinon, který je svojí strukturou podobný vitamínu K a dokáže ovlivnit srážení krve. Obsahuje látky které ničí parazity. Jméno druhu "impetiginosa" bylo odvozeno z používání čaje proti hnisavému zánětu pokožky zvanému impetigo, který se vyznačuje mokvajícími strupy. Dále snižuje vstřebávání glukozy a využívá se při snížení rizika vzniku diabetu. Protizánětlivé působení obsažené látky lapacholu je silnější než fenylbutazonu. Zlepšuje metabolismus, činnost kostní dřeně, sleziny a slinivky. Přes aktivaci imunitního systému má vliv na odstranění různých druhů plísní z těla, včetně nebezpečné candidy. Léčí záněty a harmonizuje hormonální systém.
Lapačo omezuje vznik psoriáz, ekzémů, impetiga, migrén, bolestí kloubů, artritidy, "parkinsona", roztroušené sklerózy, vaginálních výtoků, plísní kůže, úst a vaginy. Snižuje množení bakterií typu Brucela, polia viru, herpes simplex viru 1 a 2 a různé původce chřipek. Zklidňuje psychiku a zlepšuje odolnost centrálního nervového systému.Některé další účinky lapača zůstávají nadále utajeny.
Indiáni z kmene Kallawaya si lapača pro jeho léčivé účinky velmi cenili.Vyzkoušejme jejich přírodní lék i na sobě a připravme si z lapača čaj.

Příprava čaje:
1) slabší čaj pro stimulaci imuitního systému: 2-3 čajové lžičky kůry lapača smíchejte se 3/4 l vody, povařte 3 minuty a sceďte. Popíjejte v průběhu dne do 17 hodin, protože jeho stimulační účinek by mohl narušit spánek.
2) Silnější čaj pro detoxikaci: příprava stejná, čas vaření je 5 minut a doba macerace je 15-20 minut.
Čaj můžete lehce přisladit medem.

Upozornění:
Čaj pijte 3 týdny a pak si udělejte jeden týden přestávku. Neužívejte v těhotenství.