Další studie potvrdila účinnost vitamínu D proti těžkému průběhu covidu

Izraelští vědci tvrdí, že mají dosud nejpřesvědčivější důkazy o tom, že vyšší hladina vitaminu D pomáhá u covidových pacientů snížit riziko vážného průběhu nemoci či smrti, píše izraelský deník The Times of Israel. Vitamin D má podle výzkumníků z Bar Ilanovy univerzity a nemocnice pro západní Galileu tak silný dopad na závažnost covidu-19, že lze průběh tohoto onemocnění předpovídat jen na základě věku a hladiny vitaminu D.

Nedostatek vitaminu D podle zjištění výrazně zvyšuje riziko těžšího průběhu covidu-19. Jde o závěry recenzované studie, která vyšla v odborném časopisu PLOS One

Studie se opírá o data z prvních dvou vln koronavirových nákaz v Izraeli, kdy ještě nebyly k dispozici vakcíny proti covidu-19. Lékaři zároveň zdůrazňují, že vitaminové doplňky stravy nemají nahrazovat vakcíny, ale jsou spíše cestou, jak zabránit snížení imunity.

Téměř čtyři z pěti Izraelců mají podle izraelské studie z roku 2011 nedostatek vitaminu D. Vědci však v nové studii zjistili, že konzumace vitaminu D před nákazou koronavirem značně snížila riziko těžkého průběhu. Spoluautor studie, lékař Amiel Dror, poznamenal, že bylo „pozoruhodné a zarážející“ sledovat pravděpodobnost vážného průběhu covidu-19 u lidí s nízkými hladinami vitaminu D v porovnání s těmi, kteří mají vitaminu dostatek. Studie byla provedena před nástupem varianty omikron, ale podle Drora se koronavirus mezi variantami nemění natolik, aby proti němu byl vitamin D neúčinný.

Celý článek si můžete přečíst zde:   https://echo24.cz/a/SR4bA/vitamin-d-pomaha-zabranit-tezkemu-prubehu-covidu-potvrdila-dalsi-studie

 

Nezapomínejte na vitamín D, který podporuje imunitu

Většina Čechů má nedostatek vitaminu D. Ten je přitom zásadní pro imunitu, obzvlášť v době pandemie covid-19. Literatura a odborné články uvádějí, že nedostatkem vitaminu D trpí 60–75 procent české populace. Současná omezení způsobená situací kolem koronaviru může dodání vitaminu D do těla ztížit.
První cesta zisku vitaminu D je ze slunečního záření. Syntéza vitaminu D probíhá na základě pronikání paprsků UVB přes kůži. Proces jeho produkce nenastává ihned, ale až po 10–15 minutách slunění. Všeobecně se uvádí, že slunění alespoň dvakrát týdně po dobu 20 minut by mělo člověku zajistit dostatečné množství tohoto vitaminu, a tělo tak získá až 90 procent z celkového doporučeného množství přirozenou cestou.


V současné době, kdy je pobyt venku stále omezen, je ještě těžší dosáhnout potřebného množství. Ideální doba pobytu na slunci je mezi 10–14 hodinou, což je naprosto v rozporu s doporučením dermatologů. Postačí, když budeme venku i v jiný čas. Myslete ale na to, že s postupujícím věkem klesá schopnost pokožky tvořit vitamin D až o tři čtvrtiny, senioři nad 65 let by se proto měli pohybovat na slunci minimálně dvakrát delší dobu.
Další, na čem záleží, je barva kůže. Čím světlejší má člověk pleť, tím více vitaminu D dokáže kůže vyprodukovat. Důležité je také roční období, jelikož v našich podmínkách je možné ze slunce získávat vitamin D pouze od května do října. Pak již kvůli malému úhlu dopadu slunečního záření na naši pokožku k tvorbě vitaminu D kůží nedochází. Používání krémů s ochranou před UV zářením a obavy z nádorového onemocnění kůže k dostatečné tvorbě vitaminu D příliš neprospívají. Například krém s faktorem SPF (Sun Protection Factor) 15 absorbuje 93 procent dopadajícího UVB záření, krém s faktorem SPF 30 absorbuje 97 procent. Vitamin D se tak netvoří. A rouška určitě nevadí, zabírá totiž jen malou plochu našeho těla.

Důležitost stavu jater a ledvin

Dalším důležitým článkem na cestě k aktivní formě vitaminu D jsou játra a ledviny. Proto musíme pečovat i o tyto orgány. Tedy nepít nadměrné množství alkoholu (i pivo je alkohol), omezit cukry, nepřejídat se a dbát na správný pitný režim.
Když nemáme dost slunce, existuje druhá cesta – vitamin D ze stravy. Ve stravě ho najdeme hlavně v mořských rybách – treska, tresčí játra, sleďové filety, sardinky, losos, nebo v mléčných výrobcích. A znovu připomínáme: konzumujte je minimálně dvakrát týdně. Když splníte příjem konzumace z ryb, tak získáte zhruba 5–10 procent z celkového potřebného množství. Buďme k sobě upřímní, tu druhou cestu nepreferovala řada lidí ani před Covidem. Zapátrejte ve své paměti a vzpomeňte si, kdy naposledy jste měli rybu nebo nějaký mořský produkt.


Jak dodat vitamin D

Podle nejnovějších výzkumů se pro aktivaci imunitních procesů v těle, a tedy pro lepší zvládání infekce, doporučuje mít hladinu vitaminu D 100-125 nmol/l. Jde o hodnotu, která se měří v laboratoři z krve. Lépe tak zvládneme infekce. Česká populace ho má ale mnohem méně, velmi často pod dolní hranicí optima, což je 50 nmol/l.
K dosažení dostatečná denní dávky je třeba zkonzumovat 1 000 – 2 000 IU (mezinárodních jednotek) vitaminu D. Pro aktivaci imunitních procesů se doporučuje denně přijmout přibližně 2 000 IU. Jiné dávky jsou určené pro kojence, malé děti, těhotné a ženy po menopauze… Těmto lidem by měl doporučenou denní dávku navrhnout ošetřující lékař.


Zajímavostí je, že obézní pacienti mají potřebnou denní dávku až třikrát vyšší. A nyní si představte, kolik ryb či jiných potravin byste denně museli sníst, abyste měli příjem 1 000 IU denně. Je to například 200 gramů lososa a 200 gramů ementálu. Nebo také 300 gramů sardinek a jeden kilogram másla. To ale není reálné, denně na sluníčku taky nejsme, proto by prakticky každý z nás měl vitamin D doplňovat.
Odborníci proto doporučují dodávat do těla vitamin D pomocí doplňků stravy. Jak je vybrat? Rozlišujeme dva základní typy vitaminu D – D2 (ergokalciferol) a D3 (cholekalciferol). D3 je zhruba čtyřikrát účinnější než D2. K dispozici jsou kapky, tabletky, tobolky, gumoví medvídci a další. Určitě je dobré zvolit takový preparát, který je přírodní, bez umělých barviv, různých stabilizátorů a dalších přidaných látek.


Zdroj: "Odborná garance: MUDr. Jana Čepová, primářka Ústavu lékařské chemie a klinické biochemie FN Motol"

https://koronavirus.mzcr.cz/nezapominejte-na-vitamin-d-ktery-podporuje-imunitu/ 

15. 5. 2020

Diochi dodává na trh vitamín D3 v malých, dobře polikatelných tabletách. K zakoupení jsou na všech klubech Diochi po celé ČR nebo na eshopu zde:

Zároveň je vitamín D3 k dispozici v multivitamínovém doplňku stravy - CD Flavonoidy kapsle, které synergicky působí spolu s dalšími vitamíny C, B2 a rostlinnými extrakty z vinných hroznů (vč. resveratrolu) a černého bezu. Obsahuje i silice Tea tree, Vavřínu a Myrty.

Dalším z produktů s vitamínem D3 jsou kapsle TROMBOSERIN MULTIVITAMÍN, které kromě mnoha vítamínů obsahují i extrakt houby ČAGA, který je velmi známý pro své účinky. (EU nám nedovoluje napsat které, proto je vyhledejte v herbářích).

Povolená zdravotní tvrzení: Působení Vitamínu D v organizmu:

  • přispívá k normálnímu vstřebávání/využití vápníku a fosforu
  • přispívá k normální hladině vápníku v krvi
  • přispívá k udržení normálního stavu kostí
  • přispívá k udržení normální činnosti svalů
  • přispívá k udržení normálního stavu zubů
  • přispívá k normální funkci imunitního systému
  • podílí se na procesu dělení buněk

CDFTromboserin celek

Regenerace ve Sféře ®

linka zluta

sfera

Nemoci můžeme předejít, když vyrovnáme nedostatek energie v meridiánech. Cílem našich ryze českých přípravků je zharmonizovat energetickou síť dříve, než dojde k dlouhodobému energetickému úbytku.

 

Diochi Řecký Pentagram ®

linka zluta

pentagram

Regenerační systém, který celistvě pomáhá řešit důsledky zánětu projevujícího se oslabením energetického systému člověka. Pentagram začíná Alfou a končí Omegou, neboť člověk je Alfa i Omega všeho!